Staking van crypto’s. Polkadot?
Sinds kort ben ik wat aan het spelen met crypto ‘s. Los van het kopen en verkopen kan je ook crypto ‘s staken.
Wat is staking?
Staking is een proces waarbij een cryptocurrency-belegger (of “staker”) zijn of haar cryptomunten vastzet in een blockchain-netwerk om het netwerk te helpen beveiligen en transacties te verifiëren. In ruil daarvoor ontvangt de staker beloningen in de vorm van extra cryptocurrency-munten.
Staking is vooral populair bij cryptocurrencies die gebruikmaken van het Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme, in tegenstelling tot het Proof-of-Work (PoW) mechanisme dat wordt gebruikt door cryptocurrencies zoals Bitcoin. Bij PoW moeten miners ingewikkelde wiskundige problemen oplossen om transacties te verifiëren en nieuwe munten te verdienen, terwijl bij PoS stakers hun munten vastzetten om transacties te verifiëren en te helpen bij het beveiligen van het netwerk.
Staking heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele investeringen in cryptocurrencies. Het kan bijvoorbeeld minder risicovol zijn dan handelen op beurzen, omdat stakers hun munten vastzetten in plaats van ze te verhandelen. Bovendien kan staking een passief inkomen genereren voor investeerders die hun munten voor langere tijd willen aanhouden.
Polkadot?
Polkadot is een open-source blockchain-protocol dat is ontwikkeld door het Zwitserse bedrijf Parity Technologies. Het doel van Polkadot is om een scalable en interoperabel netwerk van blockchain-netwerken te creëren, waarbij verschillende blockchains met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.
Polkadot heeft zijn eigen cryptocurrency genaamd DOT, die wordt gebruikt voor governance, staking en het betalen van transactiekosten op het netwerk. DOT is sinds zijn lancering in 2020 snel gegroeid in populariteit en is momenteel een van de top 10 cryptocurrencies qua marktkapitalisatie.
Een belangrijk kenmerk van Polkadot is dat het is ontworpen om het probleem van blockchain-schaalbaarheid op te lossen door het gebruik van parachains en parathreads. Parachains zijn parallelle blockchains die op het Polkadot-netwerk kunnen draaien en met elkaar kunnen communiceren. Parathreads zijn vergelijkbaar, maar hebben minder bandbreedte en rekenkracht nodig dan parachains.
Polkadot is ook ontworpen met een systeem van governance in gedachten. Houders van DOT-tokens kunnen stemmen over netwerkupgrades en beslissingen nemen over de toekomst van het protocol.
Doen?
Al met al is Polkadot een veelbelovend project met een unieke aanpak voor blockchain-schaalbaarheid en interoperabiliteit. De moeite om eens met te experimenteren dus en zien of je echt op het einde van de rit meer hebt dan de (negatieve) (inflatie) rente op je spaarboekje.