Een kruidenbak maken met oude Paletten

Een kruidenbak maken met oude Paletten

Het maken van een kruidenbak met oude palletten in een permacultuur tuin is een geweldig idee, omdat het duurzaam is en je kunt genieten van verse kruiden direct bij jou thuis. Hier zijn de stappen om je op weg te helpen:

Benodigdheden:

 1. Oude palletten
 2. Schroeven of nagels
 3. Schroevendraaier of boormachine of hamer
 4. Zaag
 5. Schuurpapier
 6. Worteldoek
 7. Potgrond
 8. Kruidenplantjes of zaden

Stappen:

 1. Verzamel oude palletten: Zoek naar paletten die nog in goede staat zijn. Zorg ervoor dat ze schoon zijn en niet behandeld zijn met schadelijke chemicaliën. Je kunt paletten vaak gratis of tegen een lage prijs vinden bij lokale bedrijven.
 2. Demonteer de pallets: Gebruik een zaag om de pallets te demonteren. Verwijder voorzichtig de planken, zodat je ze later kunt gebruiken om de zijkanten van de kruidenbak te maken.
 3. Schuur de planken: Schuur de planken om splinters en ruwe plekken te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je kruidenbak er niet alleen mooier uitziet, maar ook veiliger is voor je handen.
 4. Monteer de zijkanten: Gebruik de gedemonteerde palletplanken om de zijkanten van de kruidenbak te maken. Bevestig ze aan elkaar met schroeven. Zorg ervoor dat de hoeken stevig zijn en de bak de gewenste diepte heeft.
 5. Voeg de bodem toe: Bevestig een bodem aan de kruidenbak. Dit kan een extra palletplank zijn of een ander stuk hout. Dit helpt de aarde vast te houden en voorkomt dat de kruidenbak direct op de grond staat.
 6. Bedek met worteldoek: Leg worteldoek aan de binnenkant van de kruidenbak. Dit voorkomt dat de aarde uit de bak valt, maar laat wel water door.
 7. Vul met potgrond: Vul de kruidenbak met hoogwaardige potgrond. Zorg ervoor dat de aarde goed is verdeeld en gelijkmatig is verdeeld over de bak.
 8. Plant je kruiden: Nu kun je je favoriete kruiden planten! Kies kruiden die je graag gebruikt in de keuken, zoals basilicum, peterselie, munt of tijm. Je kunt ook zaden planten als je liever vanaf het begin wilt beginnen.
 9. Onderhoud: Zorg voor regelmatig water geven en plaats de kruidenbak op een zonnige plek. Geniet van de verse kruiden die je zelf hebt gekweekt!

Door een kruidenbak te maken van oude pallets, geef je niet alleen deze materialen een tweede leven, maar creëer je ook een praktische en aantrekkelijke tuinoplossing voor het kweken van je eigen kruiden. Veel plezier met tuinieren!

Dit kleine gelukje kwam tot stand in Permacultuurtuintje in Melle.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *